Как се избира аквариум?

Местенце за начинаещи и напреднали любители на аквариумите и декоративните рибки

Как се избира аквариум?

Мнениеот CyM@N на Вто Яну 31, 2006 4:39 pm

Днес има много възможности за красиво оформление и обзавеждане на аквариума. Всеки от вас който желае да отглежда декоративни рибки може да си купи или поръча такъв в специализираните зоомагазини у нас. Те ще ви предложат много възможности за форми и модели, но трябва да знаете, че големината и формата на съда играе голямо значение за създаването и поддържането на биологичното равновесие. Например: дългите и тясни аквариуми са подходящи за риби с дълги тела, за да имат повече простор и място за плуване. А късите и високи аквариуми са подходящи за плоските видове, като дискуси и скаларий. За да могат да се развиват тези видове нормално не бива да се отглеждат в по-ниски съдове от 50 см. и със вместимост на водата не по-малко от 100-150 литра. В противен случай екземплярите остават малки на ръст.

В днешно време най-разпостранени са аквариумите с лепени стъкла. Всеки може да си направи такъв, като го залепи с проэрачен силикон, който споява добре стъклата, но те трябва да са правилно отрязани и добре изгладени, за да се избегне теч. Колкото по-голяма вместимост има съда, толкова по-големи сили ще действат върху корпоса му, затова на големите литражи от 100 литра нагоре е добре да залепите допълнителни спънки, който няма да позволят издуване на стъклата и евентуално отлепяне. Също така е добре да знаете, че дебелината на стъклото зависи и от големината на аквариума. Например съд със вместимост от 70-80 литра трябва да бъде от стъкло 6 мм., а съд с вместимост над 200 литра със стъкло от 8 или 10 мм. По отношение на издръжливост няма никаква разлика между аквариумите с лепени стъкла и аквариумите с рамки. Когато си избирате аквариум трябва да знаете, че колкото е по-голям аквариума, толкова по-лесно се поддържа. Малките аквариуми изискват повече опит и често контролиране, затова идеалният съд е с обем 80-100 литра или със размери: 70 см. дължина, 45 см. височина и 30 см. широчина. По принцип е прието, че за всяка рибка са необходими поне 3 литра вода, но практиката показва, че това се отнася за съд без изкуствена аерация на водата. Ако имаме такава броя на рибките може да бъде по-голям.

След като сме избрали аквариум, трябва да изберем подходящо място за него. Той не бива да се слага близо или срещу прозорец за да не бъде огряван от слънчевите лъчи. Идеалното място за него е най-тъмния ъгъл в стаята, но при определени условия подходящо може да бъде всяко място, тъй като навсякъде той може да се засенчи или освети. Най-красиво е когато се вгради в някоя мебел или в стена. Но ако решите да направите специална поставка за него, то тя трябва да е здрава и да бъде съобразена с теглото на пълния аквариум.

Горната част на поставката прябва да е много равна и колкото това да е така, добре е да бъде послана с парче от велтер или стеронор, за да може да поеме евентуалната кривина на плоскоста и да се избегне спукване дъното на съда. Също така е необходим достъп до електрическата мрежа, за да бъде осигорено, осветление, отопление и филтриране.
Аватар
CyM@N
Администратор
Администратор
 
Мнения: 506
Регистриран на: Пон Мар 10, 2003 10:59 pm
Местоположение: BG,VN

Re: Как се избира аквариум?

Мнениеот soleil84 на Чет Авг 21, 2008 10:12 am

в новия ми кабинет искам да си поставя аквариум , но поради факта че пространството е голямо бих желала да е с формата на буквата Г има ли шанс да се намери такъв по магазините, не съм гледала рибки от детството ми и незнам дали ще се справя !?!
Аватар
soleil84
eMOTION джуниър
 
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 9:51 am

Re: Как се избира аквариум?

Мнениеот ><Galia>< на Пон Авг 25, 2008 8:56 am

Може да си го поръчаш в каквато форма искаш по зоомагазините. Там ще ти дадът съвет и какво трябва да си вземеш, с какво и по колко да храниш рибките и т.н Успех :goodluck:
><Galia><
eMOTION ангел-пазител
 
Мнения: 16721
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 9:03 am
Местоположение: usa


Назад към Акваристика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron